När man spelar bowling kan man ofta försöka spela på samma sätt oavsett när man spelar, och var man spelar. Det kan plötsligt komma som en chock att det inte går lika bra i spelet, trots att det gick så bra förra gången man spelade. En sak som kan vara bra att veta är att banorna kan skilja sig åt en hel del. Men hur kan en bowlingbana egentligen skilja sig från en annan?

Tävlingsdeltagare kan bli förvånade

Det händer att även erfarna bowlare som tävlar på hög nivå plötsligt kan bli förvånade över att resultaten inte är så bra som man hoppas på. Man kanske har tränat med bra resultat dagen innan på samma bana. Varför går det då sämre på tävlingen? Nerverna kan såklart vara en anledning, men sedan kan det också vara så att banan är lite annorlunda. Man tränar ofta på kvällen medan tävlingen är på dagen. De få timmarna mellan dag och ikväll kan göra en hel del. Det är nämligen luftfuktigheten som styr hur banan fungerar. Just fuktigheten varierar också beroende på om det regnar, om solens skiner samt på vilken årstid det är ute.

När banan är lite annorlunda

När det gäller bowlingbanor kan vissa vara enklare att spela på än andra. Det beror många gånger på att banan har behandlats lite annorlunda på ett annat ställe. Banorna kan också ha olika oljemönster, och dessutom kan olika laminat agera på olika sätt. Det kan också vara bra att man tänker på att en stor bowlinghalls banor kan bete sig på ett annat sätt än banorna i den mindre hallen. Dessutom måste man tänka över luftströmmar med mera i hallen. Det kan också ha inverkan på hur banan kommer att fungera. Det gäller att man kan anpassa sig utan att behöva använda massor av muskler.