Det finns en hel del att tänka på när man ska spela bowling. En av de viktigaste sakerna att tänka på är dock att man väljer rätt klot. Det är svårt att spela och få ett bra resultat om man har ett klot som inte passar. Det går dock att byta klot under spelets gång om man känner att det man valt inte fungerar. Men vad ska man egentligen tänka på när man väljer klot?

Rätt hål för fingrarna

Varje bowlingklot har hål för tummen, ringfingret och långfingret. Man kan många gånger vara lite rädd för att fastna med ett finger när man kastar iväg klotet och därför väljer man ett klot med för stora hål. Det är dock inte att rekommendera eftersom att man då kan tappa klotet. Det har dock hänt att personer har fastnat med fingrarna men då beror det ofta på att de har fingret för långt inne i hålet.

När det gäller hålen för ringfinger och långfinger måstet man också tänka på att avståndet mellan de här hålen och tummens hål inte är för långt eller kort. När man sätter tummen i sitt hål ska man kunna lägga handen mot klotet och då ska de andra fingrarna enkelt kunna böjas ner i rätt hål medan handflatan vilar mot klotet.

De olika bowlingkloten väger också olika mycket. Man brukar räkna klotens vikt i pund. Ett pund är ungefär 450 gram. När man ska välja ett klot är det bra att man känner efter lite på hur mycket de väger. Det är bättre att välja ett för lätt klot än ett för tungt. Ett tungt klot kan göra att man inte får in rätt teknik och det kan dessutom vara svårt att hantera det. En vuxen kvinna bör ha ett klot som väger mellan 12-13 pund men det beror självklart på hur stark man är och så vidare.